Vitamíny pre tehotné – aké vitamíny užívať a kedy ich brať?

Keď ide všetko hladko, tehotenstvo predstavuje jedno z najkrajších období života budúcej mamičky. Stačí si len predstaviť, že sa vo vás vyvíja nový život. Už len to svedčí o tom, že ide o jedinečné chvíle. Spolu s príjemnými momentmi však tehotenstvo prirodzene prináša aj dávku zodpovednosti. V rámci nej vedia byť nápomocnými vitamíny pre tehotné.

Obrázok1


Od momentu počatia je žena zodpovedná nielen za seba, ale aj za svoje bábätko. V súvislosti s tým sa naskytajú časté otázky v zmysle: čo jesť a čo nejesť? Zapamätajte si, že tehotenstvo nie je choroba. Môžete jesť takmer všetko. Samozrejme, určitým jedlám a hlavne škodlivým látkam by ste sa mali vyhnúť. Čo ale môžete urobiť pre vás aj vaše vyvíjajúce sa dieťa, je zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínov a minerálnych látok. Poradíme vám, ako na to.

Čomu sa vyhnúť v tehotenstve?

Vo všeobecnosti platí, že budúce mamičky by sa mali v tehotenstve oblúkom vyhnúť najmä cigaretámalkoholu. Čo sa týka stravovania, neodporúča sa konzumovanie morských plodov a rýb s vysokým obsahom ortuti, údených výrobkov, zrejúcich syrov či mäsa s nedostatočnou tepelnou úpravou (napríklad krvavé steaky). O tom, čomu sa vyhnúť v tehotenstve, sa však poraďte s vaším odborným lekárom.

Vitamíny pre tehotné

V úplne opačnom slova zmysle môžeme spomenúť niektoré vitamíny pre tehotné, ktoré sa v tehotenstve vyslovene odporúčajú. Azda najviac to platí o kyseline listovej, teda vitamíne B9. Keď ide o ostatné doplnky výživy, záleží to na odporúčaní vášho lekára, ktorý najlepšie pozná váš zdravotný stav a priebeh vášho tehotenstva.

Obrázok2

Kyselina listová

Kyselina listová, teda vitamín B9, patrí do skupiny vitamínov B-komplexu. V prípade vývoju dieťaťa zohráva dôležitú úlohu pri delení buniek a diferenciácii tkanív, pričom je dôležitá aj pre vývoj nervovej sústavy, miechy a mozgu. Vzhľadom na to, že ide o procesy, ktoré sa dejú už v prvých dňoch tehotenstva, je jej dostatočný príjem (400 − 600 μg denne) nevyhnutný už v počiatkoch tehotenstva. (1) A to je dôvod, prečo ju lekári odporúčajú prijímať už pred plánovaným počatím.

Zapamätajte si: V prirodzenej strave nájdete kyslinu listovú v listovej zelenine, brokolici, karfiole, obilninách, orechoch či kvasniciach.

Obrázok3

Ďalšie vitamíny a minerály

Ako sme už spomenuli o čosi vyššie, pri záujme užívania iných vitamínov a minerálov v podobe doplnkov výživy sa počas tehotenstva poraďte s vaším lekárom. Vo všeobecnosti sa však okrem kyseliny listovej ďalej odporúča užívať:

  • vitamín D3 – najprirodzenejším spôsobom na jeho získavanie je pravidelný pobyt na slnku, aspoň 20 minút denne. Odhliadnuc od výživových doplnkov sa ale nachádza aj v rybom tuku, vo vaječných žĺtkoch, v mäse či v mliečnych výrobkoch. Je podstatný pre správny rast kostí vyvíjajúceho sa dieťatka.
  • železo – keďže v tehotenstve musí matka zásobovať krvou a kyslíkom nielen seba, ale aj rastúce bábätko, musí prijímať dostatok železa, ktoré je dôležité práve na spomínané procesy. Denne sa odporúča prijímať zhruba 25 30 mg. (2)
  • vápnik a horčík- dôležité pre stavbu kostí a optimálny vývoj dieťaťa – ideálne 1000 − 1200 mg vápnika a 350 − 400 mg horčíka každý deň.
  • ďalšie – medzi ďalšie minerály a vitamíny pre tehotné môžeme zaradiť omega 3-kysliny, jód, vitamín A a iné podľa odporúčania vášho lekára.

 

Použité zdroje

(1) National Institutes of Health: Folat – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

(2) National Institutes of Health: Iron – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/