Spaľovač tukov L-karnitín: Aké má ešte účinky?

Vedeli ste, že L-karnitín sa často používa na chudnutie? Nie nadarmo tak spadá do kategórie účinných spaľovačov tukov. Okrem toho má však táto užitočná aminokyselinová zlúčenina mnoho ďalších benefitov pre ľudské telo. Jedným z nich je napríklad dobrý vplyv na mozgové funkcie. Najdôležitejšie účinky L-karnitínu na organizmus popisujeme v ďalších riadkoch.

spalovactukov1

 

Účinky L-karnitínu na ľudské telo

Nie je žiadnym tajomstvom, že príjem L-karnitínu vo forme výživových doplnkov je dôležitý najmä pre vytrvalostných športovcov. Rovnako sa ale odporúča jeho užívanie aj vegánom a vegetariánom. Vzhľadom na to, že tieto skupiny ľudí obmedzujú príjem živočíšnych potravín, sú u nich často badateľné nižšie hladiny L-karnitínu. Ten sa totižto nachádza najmä v mäse, rybách a mlieku. Prirodzene nižšie hladiny L-karnitínu môžu byť pozorované aj u starších ľudí.

Bez ohľadu na to, aký je dôvod užívania L-karnitínu, vám môže táto aminokyselinová zlúčenina pomôcť:

Znížiť telesnú hmotnosť

Užívanie L-karnitínu pri chudnutí dáva zmysel. Keďže L-karnitín pomáha presúvať do buniek viac mastných kyselín, je logické predpokladať, že by sa mala automaticky zvýšiť schopnosť spaľovania tukov. Dokonca, z jednej analýzy viacerých štúdií aj vyplýva, že ľudia tvoriaci výskumné vzorky zhodili pri užívaní L-karnitínu v priemere o 1,3 kg viac. Na druhej strane, jasné potvrdenie účinkov L-karnitínu na chudnutie si vyžaduje ďalšie vedecké výskumy.

spalovactukov2

 

Zlepšiť mozgovú funkciu

Štúdie vykonané na ľuďoch totižto naznačujú, že každodenné užívanie acetyl-L-karnitínu môže pomôcť zvrátiť pokles mozgových funkcií spojených s Alzheimerovou chorobou a inými mozgovými ochoreniami.

Prispieť k zdravému srdcu a zvýšiť športový výkon

Okrem znižovania telesnej hmotnosti a zlepšovania mozgovej funkcie sú diskutované aj ďalšie benefity L-karnitínu na ľudské telo. Konkrétne máme na mysli prispievanie k zdravému srdcu a zvyšovanie športového výkonu. Napríklad, niektoré výskumy preukazujú potenciál L-karnitínu na zníženie krvného tlaku a zápalových procesov spojených so srdcovými chorobami. Iné štúdie zase zaznamenávajú mierne zvyšovanie športových výkonov spojené s väčším alebo dlhodobejším užívaním L-karnitínu.

spalovactukov3