Silné svaly a výdrž. Ako môžu vitamíny podporiť váš tréning?

Vitamíny sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Hrajú dôležitú úlohu pri podpore silných svalov, zvýšenej výdrži pri tréningu a pomáhajú nám predchádzať únave. Bez správnych vitamínov by sme len veľmi ťažko dosiahli optimálne výsledky, mali dostatočnú výdrž počas celého tréningu alebo nepociťovali únavu, ktorá prichádza po ňom.

 

svaly a výdrž

 

Medzi najdôležitejšie vitamíny, ktoré nemôžu chýbať pri našich každodenných návykoch v životospráve jednoznačne patria:

  1. Vitamíny skupiny B (napríklad B1, B2, B3, B6, B12) - podporujú tvorbu energie, čo je nevyhnutné pre tréning a výkon. Nedostatok týchto vitamínov môže viesť k únave a zníženiu energetického výkonu.

  2. Vitamín C pomáha pri absorpcii železa z potravy a železo je dôležité pre prenos kyslíka do svalov. Nedostatok železa môže viesť k zníženiu fyzického výkonu a k únave.

  3. Vitamín D je dôležitý pre zdravie kostí a svalov. Nedostatok vitamínu D môže viesť k slabosti svalov a zhoršeniu svalového výkonu.

  4. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín a pomáhajú pri tvorbe a oprave svalových tkanív po tréningu, čo podporuje rast a obnovu svalového tkaniva.

  5. BCAA  hodí sa pre intenzívne športové aktivity. Napomáhajú zvýšiť energiu, navýšiť nárast svalovej hmoty, zvýšiť tvorbu ostatných aminokyselín, redukovať námahu a únavu počas cvičenia a podávať vyššie výkony aj v náročnejších podmienkach.

  6. L - Karnozín  okrem srdca a mozgu podporuje aj činnosť centrálnej nervovej sústavy a zvýšenie svalovej aktivity, zároveň sa stará o optimalizovanie svalového napätia. Je to telu vlastná látka a navyše najrýchlejšia forma energie, ktorú viete prijať do tela na mitochondriálnej úrovni.

  7. Horčík   je dôležitý pre svalovú kontrakciu a relaxáciu. Nedostatok horčíka môže spôsobiť svalové kŕče a zhoršený výkon.

  8. Koenzým Q10  je dôležitý aj pre správne fungovanie svalov a nervov. Pomáha svalom pri kontrakcii a relaxácii, čo môže prispieť k lepšiemu výkonu a rýchlejšej regenerácii po tréningu.

  9. Vitamíny A, C a E, ako aj niektoré minerály, ako sú selén a zinok, majú anti-oxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú ochraňovať bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Počas intenzívneho tréningu sa môže zvýšiť tvorba voľných radikálov a preto je dôležité mať dostatok antioxidantov na ochranu buniek a zmiernenie oxidačného stresu.

 

svaly

 

V poslednom rade netreba zabúdať na vyváženú stravu, ktorá obsahuje dostatok vitamínov a minerálov potrebných pre fyzický výkon. Rozumieme a na vlastnej koži cítime, že v dnešnej uponáhľanej dobe je dostatok vyváženej stravy tak trocha nadľudský výkon, a práve preto sme sa rozhodli získať najdôležitejšie a zároveň najkvalitnejšie portfólio vhodných vitamínov pre správne fungovanie tela pred tréningom, počas neho i po ňom.