Ktoré výživové doplnky a vitamíny užívať pre svoje zdravie?

Niekedy sa to zdá ako nemožné, no skutočne je tomu tak – aj 1 kapsula či 1 kvapka vhodného doplnku môže z dlhodobého hľadiska priaznivo vplývať na vaše zdravie. Vzhľadom na to sme si povedali, že pre vás skompletizujeme prehľadného sprievodcu výživovými doplnkami a vitamínmi, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť aj váš organizmus.

Odporúčame tieto výživové doplnky a vitamíny

Čo sa týka vitamínov, v žiadnej domácnosti by nemal chýbať vitamín C a D. Z výživových doplnkov by sme zase upozornili najmä na koenzým Q10 a kolagén.

Vitamín C

Vedeli ste, že vitamín C je nevyhnutný pre vývoj a údržbu spojivových tkanív? (1)

Vitamín C hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kostí, hojení rán a udržiavaní zdravých ďasien. Jeho prínos je nezanedbateľný aj v rámci mnohých metabolických funkcií vrátane aktivácie vitamínu B. Vo všeobecnosti ide o antioxidant, ktorý chráni telo pred poškodením voľnými radikálmi. Používa sa ako liečebný prostriedok pri mnohých chorobách a poruchách.

Náš tip: Denne zapite 1 kapsulu vitamínu C vodou.

Vitamín D

Vedeli ste, že nedostatok vitamínu D postihuje takmer 50 % populácie na celom svete? (2)

Táto skutočnosť vyplýva najmä z moderného životného štýlu mnohých ľudí, v rámci ktorého absentuje dostatok času stráveného vonku. Na produkciu vitamínu D je totižto potrebné absorbovanie slnečného žiarenia. V globále je vitamín D dôležitý nielen pre celkové zdravie človeka, ale aj ako prevencia pred rôznymi chronickými ochoreniami.

Náš tip: Celú radu výhod, ktoré ponúka vitamín D, môžete získať už 1 kvapkou denne.

Koenzým Q10

Vedeli ste, že existujú dôkazy, ktoré potvrdzujú výhody užívania koenzýmu Q10 vo forme výživových doplnkov? (3)

Koenzým Q10 vo forme výživových doplnkov totižto pozitívne ovplyvňuje deficienciu mitochondriálneho enzýmu a symptómy starnutia. Okrem toho, zmierňuje aj kardiovaskulárne choroby a zápaly.

Náš tip: Na dosiahnutie pozitívnych účinkov koenzýmu Q10 vo forme výživových doplnkov odporúčame denne zapíjať vodou 1 kapsulu.

Kolagén

Vedeli ste, že kolagény predstavujú najpočetnejšie zastúpené proteíny v telách cicavcov? (4)

Na molekulárnej úrovni bolo identifikovaných a charakterizovaných dvadsaťosem typov kolagénu. Tie hrajú v našich telách dôležité úlohy, v rámci ktorých, okrem iného, prispievajú k mechanickým vlastnostiam, organizácii a tvaru tkanív.

Náš tip: Vitamíny a výživové doplnky vo vašej strave môžete doplniť aj o kolagén. Doprajte si ho 1-krát denne v podobe kolagénového nápoja vo forme prášku.