Ktoré vitamíny a výživové doplnky pomôžu pri prechladnutí?

Predpokladáme, že to poznáte aj vy. Únava celého tela, upchatý nos, kýchanie, bolesť hlavy či hrdla, prípadne opuch sliznice. Áno, to sú najčastejšie príznaky prechladnutia – ochorenia, ktoré čas od času postretne snáď každého z nás. Vraví sa, že zatiaľ čo neliečená nádcha trvá 7 dní, tá liečená týždeň. Správne zvolenými vitamínmi a výživovými doplnkami však môžete zmierniť jej príznaky až tak, že sa budete cítiť fit o čosi skôr. Poradíme vám, ako na to.

Ako liečiť prechladnutie?

V rámci liečenia prechladnutia je najúčinnejšou a zároveň najefektívnejšou prevencia. Okrem vyhýbania sa infekčným ľuďom by ste mali dbať aj na pestrú a vyváženú stravu s množstvom vitamínov a minerálov počas celého roka, pravidelnú fyzickú, resp. športovú, aktivitu a dostatok oddychu. Pokiaľ však prevencia zlyhá a skolí vás prechladnutie, nezúfajte!

Aké vitamíny a výživové doplnky pomáhajú pri prechladnutí?

Čo sa týka vitamínov a výživových doplnkov, pri prechladnutí vám pomôže najmä vitamín C, resp. prípravky s jeho obsahom. Ide o antioxidant, ktorý je rozpustný vo vode. (1) Avšak, na zmiernenie príznakov prechladnutia odporúčame prijímať aj iné vitamíny a minerály. Samozrejmosťou je aj vyvážená strava s dostatočným príjmom tekutín.

Upozornenie: V prípade užívania liekov sa vyhnite kombinovaniu viacerých druhov alebo sa o tom poraďte s vaším lekárom, prípadne lekárnikom!

Aké potraviny si nakúpiť počas prechladnutia?

V rámci vyváženej stravy by ste si mali pri prechladnutí okrem nevyhnutného „céčka“ nakúpiť aj ovocie a zeleninu s jeho obsahom. Ako príklady môžeme uviesť brokolicu, papriku, jahody či citrusové plody. Nezabúdajte však ani na dostatočný prísun bielkovín v podobe chudého mäsa, rýb, vajíčok či strukovín. (2) Každopádne, aj počas prechladnutia sa riaďte starým známym a zároveň osvedčeným – „všetko s mierou“.

Náš tip: Jedným z najosvedčenejších domácich receptov, ktorým sa dá úspešne bojovať proti prechladnutiu, je zázvorovo-citrónový čaj s medom. Pomôcť vám môže aj prírodné antibiotikum v podobe cesnaku, prípadne bylinky ako mäta a medovka, ktoré prispejú k uvoľneniu dýchacích ciest.

 


No a keď už spomíname uvoľňovanie dýchacích ciest, nemôžeme vynechať ani pomocníkov v podobe nosových sprejov a kvapiek, naparovania, horúcich polievok a v neposlednom rade ľahkých prechádzok na čerstvom vzduchu. Áno, to všetko dokáže popri vyváženej strave a správne zvolených vitamínov a výživových doplnkov prispieť k zmierneniu príznakov prechladnutia. A na záver, doprajte si oddych! Prechádzku síce absolvovať môžete, no nepreťažujte sa športovými či inými fyzicky náročnými aktivitami.